MUCHO BRAVO HAVANEZERS

Een reutje of een teefje?

Een Havanezer is een gezelschapshondje, speciaal gefokt om de mens met zijn/haar aanwezigheid te plezieren. En dit geldt voor zowel de reutjes als de teefjes! Over het algemeen zijn Havanezer reutjes en teefjes even makkelijk op te voeden, even trouw, even slim, even aanhankelijk en even lief.
Waar zou u bij uw keus eventueel rekening mee moeten houden?

Een teefje?

Over het algemeen zijn teefjes vaak ietsje kleiner en lichter.
Een teefje zal één of twee keer per jaar loops zijn. Dit gaat haar hele leven door!
Een loopsheid duurt zo'n drie weken. Tijdens de loopsheid zult u een teefje altijd aangelijnd uit moeten laten. Ongeveer tussen de tiende en de achttiende dag van de loopsheid is een teefje "dekrijp", hetgeen betekent dat ze door iedere reu die ze tegen komt gedekt wil worden. Ook zijn er teefjes die er vandoor willen gaan als ze de kans krijgen (vandaar dat het "loopsheid" heet!). Als u in een wijk woont waar veel honden wonen, kan het moeilijk zijn om de reuen bij uw teefje weg te houden. Andere teefjes kunnen agressief reageren op uw loopse teefje.
Veel teefjes kunnen onder invloed van de hormonen, voor, tijdens en na de loopsheid nogal eens wat humeurig (en soms ook nerveuzer) worden. Ook teefjes hebben de neiging tot markeren. Vooral voor en tijdens de loopsheid willen ze overal hun vlaggetje uitzetten. Sommige teefjes tillen daarbij zelfs ook een achterpootje op.
Na de loopsheid hebben veel teefjes last van schijnzwangerschap. Dit gaat gepaard met gedragsveranderingen. Sommige worden wat agressief, andere worden depressief en/of sloom, en vaak gaan ze dan ook slechter eten. De melkklieren kunnen gaan zwellen, en soms ontstaat er zelfs melkproductie. Schijnzwangerschap kan al ontstaan zo'n 4 (tot 9) weken na de loopsheid, en soms kan dit weken aanhouden. Als een teefje eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid terug.

Geslachtsgebonden gezondheidsproblemen die bij teefjes voorkomen zijn:
Baarmoederontsteking. Een zeer serieus gevaar dat m.n. na de loopsheid kan optreden. Indien niet op tijd onderkend, kan een baarmoederontsteking (snel) fataal zijn.
Oudere teefjes (boven de zes jaar) lopen een vergroot risico op mammatumoren. Tumoren aan de melkklieren zijn in 50% van de gevallen kwaadaardig. Het laten verwijderen van mammatumoren is een dure, ingrijpende maar vaak noodzakelijke operatie.
Daarnaast hebben teefjes op latere leeftijd een verhoogde kans op suikerziekte.

Alle (gezondheids)problemen die veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen bij een teefje kunnen weg genomen worden door een teefje te laten steriliseren. Men heeft een tijd gedacht dat dit al op een leeftijd van zes maanden kon. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het het beste is te wachten totdat het teefje volgroeid is. Het is daarom het beste te wachten tot het teefje (voor de eerste keer) loops geweest is, en dan drie maanden na haar loopsheid haar te laten steriliseren.

Een reutje?

Over het algemeen is een reutje iets groter en zwaarder.
Men denkt vaak dat reutjes dominanter zijn dan teefjes. Bij Havanezers is dat bijna nooit het geval. Bij ontmoetingen met vreemde reuen zullen ze al snel hun onderdanigheid tonen, en gevechten zullen dan ook zelden of nooit plaats vinden.
Reutjes zijn niet onderhevig aan de hormoonveranderingen zoals de teefjes, en daardoor zijn reutjes ook gelijkmatiger van temperament.
Voor veel reuen is het echter niet makkelijk als er loopse teefjes in de buurt zijn. Als hij lucht van eentje krijgt, kan het zijn dat hij slechter luistert op straat. En zelfs thuis kan hij er wat pieperig en onrustig van zijn, en zelfs minder eetlust hebben.
Men denkt dat reuen altijd overal tegenaan willen plassen. Dit is echter een kwestie van opvoeden. Als u hem van jongs af aan leert dat u bepaalt waar en wanneer hij mag plassen, hoeft dit helemaal geen probleem te zijn.

Geslachtsgebonden gezondheidsproblemen die bij reutjes voorkomen zijn:
Voorhuidontsteking. Dit gaat gepaard met uitvloeiing uit de penis. Schoon spoelen en eventueel een penicillinekuurtje verhelpen dit probleem.
Op oudere leeftijd loopt een niet gecastreerde reu een verhoogde kans op prostaatproblemen.

Ik heb al een hond. Ik wil er nog een (tweede) Havanezer bij.

Wat gaat het beste? Twee reuen? Twee teven? Een reutje en een teefje?

Twee reutjes samen gaat bijna altijd goed. De rangorde is meestal snel bepaald, en een ranglagere Havanezer zal niet licht de strijd aangaan om een hogere rang te bereiken.
Een reutje en een teefje gaat altijd goed. Maar dan moet u wel één van de twee laten "helpen". Anders heeft u twee keer per jaar een groot probleem als het teefje loops is. Misschien wel met ongewenste gevolgen vandien! Het beste is om in dit geval het teefje al jong te laten steriliseren. Hiermee heeft u dan ook meteen alle gezondheidsvoordelen die een vroege sterilisatie van de teef met zich meebrengt. En tevens voorkomt u haar stemmingswisselingen hiermee in de toekomst. In de meeste gevallen zal het teefje de ranghogere zijn van de twee, en een reutje zal deze status niet betwisten. Mocht het echter andersom zijn, dan heeft een teefje er ook geen moeite mee de onderdanige partij van de twee te zijn.
Twee teefjes bij elkaar raden wij ten sterkste af. Teven zitten sociaal gezien wat complexer in elkaar dan reuen. En mochten de twee dames het niet eens worden wie van de twee de hoogste in rangorde is, dan kunnen er gevechten ontstaan, soms wel op leven en dood. Eenmaal aan het bakkeleien geslagen, weten teven van geen ophouden meer. En ontstaat zo'n trieste en moeilijke situatie bij u in huis, dan heeft u slechts de keus ze permanent gescheiden te houden of óf één van de twee te herplaatsen. Een situatie die u dus beter kunt voorkomen door een wijze en weldoordachte keus te maken

© M. Woudman

LEES OOK VOORAL HET VOLGENDE ARTIKEL OVER DIT ONDERWERP !!!
KLIK HIER

TERUG